Irak 2004 – Taksi to Iraq

Taksi to Iraq, 19. januar 2004, Amman

Vi befinder os stadig i “Venteværelset”, men vores nummer kommer snart op. I dag kl 18.00 sætter vi os i en bus mod Baghdad, Irak. Vi var i aftes på Mahada busstation i Amman, hvorfra bussen til Baghdad afgår, for at finde det endelige afrejsetidspunkt. Dér blev vi vidne til et sandt cirkus.

Allerede inden vi havde betalt de 1,08JD til den fåmælte taksi (taxa) chaufør, der havde bragt os til vores destination, stod det os klart at transporten til Irak ville blive det mindste problem overhovedet. En for en blev vi i bogstaveligste forstand hevet ud af taxa’en af fuldvoksne mænd, som hver på sin måde forsøgte at få lokket os ind i deres taxa eller GMC truck (4-hjulstrækker).
Vi har begge været i situationer, hvor folk har været nærgående for at komme af med en given vare, men oplevelserne fra det græske ø-hav, Indien eller Egypten, måtte for en stund blegne. Som et stykke daggammelt brød omringet af ænder i H.C. Ørstedsparken, måtte vi affinde os med at blive hugget og stikket i. Her stod vi blandt mænd, der havde set en mulig kunde i det erhverv der blomstrede op for godt et år siden, hvor krigen i Irak syntes uundgåelig, og flere og flere skaffede sig adgang til det lukkede land.
For mig var dette første rigtige tegn på, at vi nu var på vej mod Irak. Før afrejse læste jeg Åsne Seierstads bog; ‘Hundrede og én dag’, hvor hun skriver om journalisternes rejse i GMC trucks mellem Amman og Baghdad. Nu var det vores tur!

-We take bus. Taksi too expensive. Ghali jedan (meget dyrt)
-But no bus today. Taksi only 100$. We go! Ok?
-NO! La shukran (nej tak). We go tomorrow, bukra(i morgen)
Med albuerne oppe og med fokus på busstationen, der lå ved siden af de ca 50 parkerede taxa’er og GMC trucks, nåede vi endelig frem til svaret på vores spørgsmål: 12JD pr person(ca 100kr) og afrejse kl. 18.00 mandag aften. De mange arbejdsivrige chauførere, der var høje på koffein og klar til at tage turen de knap 1000km gennem ørkenen til Baghdad gik skuffede bort.

Tilbage til Irak 2004

No Widgets Added Yet

Please add them in the WordPress admin page under Appearance → Widgets. The widget section is "Udsat".