Irak 2004 – Før Afrejsen

En uge inde afrejse sidder jeg her på mit hummer i Brønshøj, og tænker det hele igennem. Hvad skal vi nå inden afrejse? Hvordan vil det gå? Skal vi starte sydpå, eller nordpå i Mosul?

Overalt på min vej reagerer folk næsten ens, vel egentlig meget logisk da de er udsat for den samme nyhedsstrøm som jeg, men samtidig også en smule foruroligende. Er vi ikke i stand til at se mere bagved den “Virkelighed” vi får præsenteret? “Irak…..ok”! Efterfulgt af to varianter: “Det lyder godt nok spændende”, eller “Hvad har I gang i”?, sagt mere eller mindre direkte.
Langt de fleste er dog efter kort samtale enig med os i, at det er en go ide. At vi har fat i noget af det rigtige. Folk kan godt se, og vil også godt indrømme, at nok ved de meget om Irak lige nu, men hvad ved de egentlig? Ja, der er flere sider af samme sag, men hvor ofte orker man at bruge tid på det man ikke får præsenteret. Sjældent.
Det sidste halve år har lært mig meget om det igennem Robinson. Mandag efter mandag har en del danskere, dannet deres mening om nogle mennesker på baggrund af hvad nogle TV-folk, der skal lave underholdning har valgt at vise. Vel vidende at der sikkert også er mere end, hvad der bliver vist, vælger folk alligevel at referere til deltagere som psykopater, og hvad der er værre. Hvad der bliver vist er sket, og er en del af virkeligheden, men ikke den hele, og det er måske det vigtigste at huske, når vi foretager vores grundige ekspert-analyse.
I Irak er der krigstilstande. I Irak er der terrorangreb. I Irak er der såmænd folk, der er villige til at gøre hvad som helst, så længe de bare kan spejde Himlen og et hav af kvinder forude. Men I Danmark er der også rockere og lortevejr. Hvordan ville du have det med, hvis det var det eneste en Iraker kunne læse om Danmark? Gør det dig til motorcyklist med rygmærke, der kører året rundt i blæst, regn og slud?

På Christiansborg prales der ofte om det danske videnssamfund, men er det i virkeligheden ikke stadigvæk et informationssamfund, hvor vi underlægges det, “mere kompetente” folk vurderer, er bedst og ikke at forglemme, mest underholdende for os. Køb 4 aviser og nup 2 gratis i bussen på vej til arbejde, og undr dig over hvor ens nyhedsstrømmen trods alt er. I sportssektionen er det fint nok, at der er lidt ensretning. Jeg ser helst ikke en gradbøjning af et 1-1 resultat, men i tilfældet Irak, er det desværre samme tendens.
Ved at tage til Irak og fokusere på den positive historie, og det der OGSÅ sker, revolutionerer vi ikke Verden, men vi må få lov til at være en fjer på den anden side af vægtskålen.

Der er altså en uge til vi rejser. I morgen får vi lov til at fortælle om vores tur i Go’ aften Danmark. Nogen vil mene jeg har været nok på TV, og det kan jeg da kun give folk ret i, det tror jeg såmænd vi alle har. Men hvorfor ikke bruge de midler, der er her i samfundet til at komme med et positivt budskab, og om muligt være med til at præge folk. Du og jeg lader os jo alligevel præge igennem ‘kassen’ på så mange andre punkter.

Jeg tror vi starter sydpå, og slutter turen af i Mosul!

Tilbage til Irak 2004

1 kommentar

  1. Jeg har ve6ret den bf8lle der mobbede andre i feslelkokon, og tro mig, den dag idag er jeg virkelig ikke stolt af det.jeg er en overve6gtig pige, og har altid ve6ret det.. jeg havde det ikke for nemt i min barndom og jeg var meget usikker pe5 mig selv. Jeg blev selv mobbet fra 0 til omkring 5 klasse, og det var rigtig he5rdt for mig. jeg var se5 den type der le6rte at sle5 fra mig, se5 jeg slog dem som mobbede mig, og til sidst stoppede det ogse5. Men fordi jeg netop slog, var der folk der var blevet lidt bange for mig, og da jeg fandt ud af det ff8lte jeg at det var mig der havde magten.jeg havde se5 meget vrede i mig for alle de e5r jeg selv blev mobbet, se5 jeg gik hen og blev en mobber.. jeg var gode veninder med en pige den gang jeg selv blev mobbet, og hun fortalte nogen hemmeligheder til mig, som var MEGET private.. men se5 dum som jeg var valgte jeg at skrotte hende og forte6lle hendes hemmeligheder til gud og hver en mand, det resulterede i at jeg blev meget popule6r, og var den seje tf8s i nogen e5r, og min gamle veninde var rigtig ulykkelig i nogen e5r fordi nu var det hende der blev mobbet. jeg flyttede se5 skole og fik styr pe5 mit liv og blev e6ldre, og begyndte at behandle folk som man nu selv vil behandles. jeg har ogse5 haft skrevet en lang besked til min gamle veninde inde pe5 facebook hvor jeg undskyldte for alt hvad jeg havde gjort mod hende.stadig den dag idag skammer jeg mig rigtig meget. Jeg har le6rt meget af det og jeg prf8ver at ve6re et godt menneske og hje6lpe andre. ff8r i tiden gik jeg meget op i hvordan folk se5 ud ff8r jeg ville ge5 med dem.. idag tager jeg folk som de er, for jeg vil jo ogse5 selv have at de tager mig som jeg er. Mobning er en forfe6rdelig ting og jeg er ikke bleg for at blande mig hvis jeg oplever nogen mobbe hinanden. og det skal lige siges, at det heller ikke er iorden at sle5! man skal virkelig te6nke sig om ff8r man gf8r nogen dumme ting, for det kan ve6re sve6rt at se sig selv i spejlet. jeg er bare taknemlig for at hun tilgav mig, se5 jeg kunne tilgive mig selvdet var se5 min e6rlige historie.

Skriv en kommentar

No Widgets Added Yet

Please add them in the WordPress admin page under Appearance → Widgets. The widget section is "Udsat".